سنگ ورقه ای(Slate) چیست؟
سنگ ورقه ای در واقع سنگ های معدنی و رسوبی را شامل می شود که به صورت ورقه ای اما با بافت طبیعی و به شکل های نامنظم و متفاوت با قطرهای متفاوت با رنگ بندی گوناگون مخصوصا تم رنگی قهوه ای، مشکی، سبز_آبی و قرمز، طلایی و لیمویی ، کرم استخوانی در طبیعت وجود دارند.
معدن های سنگ ورقه ای قهوه ای بیشتر در نواحی کوهستانی( سمنان، همدان، علیگودرز، دماوند، مشهد، شهرهای نزدیک کوه زاگرس ، سلفچگان و…) هستند. سنگ ورقه ای هر منطقه با رنگ آن شناخته می شود. به عنوان مثال: رنگ سنگ سبز متعلق به معادن شهر قم است و رنگ سنگ مشکی متعلق به معادن شهر مشهد می باشد. مشهورترین و مقرون به صرفه ترین سنگ ورقه ای مربوط به دماوند است. چرا که مرکزیت دماوند باعث صرفه جویی در هزینه ارسال سنگ ها به نقاط مختلف کشور می شود. سنگ های رشته کوه دماوند از سنگ های طبیعی به رنگ های مختلفی همچون: سنگ طوسی، سنگ قهوه ایی سوخته و روشن و همین طور سنگ سبز فیروزه ای رنگ به وفور یافت می شود. این ویژ گی های منحصر به فرد سنگ ورقه ای دماوند را بسیار خاص و پرطرفدار کرده است.
نکته: اگر قطر سنگ ها بیشتر از ۱۰ سانتیمتر باشد دیگر در دسته سنگ های ورقه ای جای ندارد.
توجه:
سنگ ورقه ای سفید حتی اگر به صورت مصنوعی هم سفید شده باشد به دلیل جذابیت و زیبایی سفیدی رنگش در طراحی داخلی و خارجی ساختمان ها بسیار مورد توجه است. البته در نظر داشته باشیم که سنگ ورقه ای طبیعی سفید را سنگ سفید آتش کوه گویند.
تفاوت سنگ ورقه ای با سنگ لاشه :
سنگ لاشه در اثر انفجار در معادن به دست می آید که می تواند به جای موزاییک و سنگ آنتیک و گاها سنگ رودخانه ای به کار برده شود اما سنگ ورقه ای که در اصل زیر مجموعه سنگ لاشه است گونه ی ساب خورده ی این نوع سنگ می باشد که مناسب روکاری است و میزان دستکاری این سنگ به دلیل طبیعی بودن آن بسیار کمتر است به طوری که انتخابی عالی برای محوطه سازی می باشد.
انواع سنگ ورقه ای:
معیار سنجش دسته بندی سنگ ورقه ای علاوه بر اندازه قطر آنها شامل دو مورد دیگر نیز می باشد.
سنگ ورقه ای تزیینی:
سنگ های صاف با قطر کمتر که بیشتر ساب خورده شده اند و می توان برای پرداخت آنها از دستگاه های صنعتی کمک گرفت در این دسته قرار می گیرند. سنگ ورقه ای تزیینی شامل طیف رنگی خاصی مانند: سبز- آبی و رنگ کرم می باشد. به منظور استفاده در تزیینات ساختمانی از سنگ ورقه ای می توان ابعاد آن را تغییر داد تا با نیاز طراحی در فضا سازگار شود.
سنگ ورقه ای غیر تزیینی:
به دلیل قطر زیاد و تم رنگی تیره ی این سنگ ها نسبت به سنگ ورقه ای تزیینی از این نوع سنگ برای کف سازی، دیوار چینی، ساخت مبلمان شهری گابیون و… استفاده می شود. نوع دیگری از دسته بندی سنگ های ورقه ای وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
انواع سنگ ورقه ای :
سنگ ورقه ای قرمز:
رنگ زیبای قرمز این نوع سنگ ورقه ای پرطرفدار باعث شده است که از این نوع سنگ با رنگ قرمز برای ساخت پله، سنگ فرش و حتی دیوار چینی از آن استفاده شود.
سنگ ورقه ای مالون:
ابعاد بزرگ این نوع سنگ آن را قابل استفاده برای فضاهایی که نیاز به سنگ ها به صورت قائم دارند( نمای ویلا ها و باغ ها، دیوارها و…) را فراهم نموده.
سنگ ورقه ای میگون:
رنگ پرطرفدار و لوکس مشکی و مقاومت بسیار بالای این سنگ آن را بسیار محبوب کرده به طوری که از این نوع سنگ برای سنگ فرش و شهر سازی استفاده می شود.
انواع سنگ لاشه ورقه ای بر اساس نحوه آماده سازی:
سنگ اندازه:
بر اساس سایز و اندازه ای که سنگ برش داده می شود نامگذاری شده است.
سنگ نیمه تراش:
چنانچه چهار طرف سطوحی که با ملات درگیر می شود تراشیده شود اما پشت سنگ هم چنان بدون تراشیدگی بماند سنگ را نیمه تراش گویند.
سنگ تمام تراش:
تراش خوردگی تمام سطوح سنگ در این روش هویدا می باشد به همین دلیل آن را سنگ تمام تراش نامیده اند.
مزایا ویژگی های سنگ ورقه ای:
سنگ های ورقه ای دارای ویژگی های مهمی هستند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کیفیت بالا
- زیبایی و سادگی
- طول عمر و دوام بالا
- استحکام زیاد در برابر عوامل طبیعی( باد و باران و گرما و سرما) و سایش
- نگهداری و تمیز کاری آسان
- هزینه مناسب و کم
- عدم نیاز به فرآوری
- دارای قطرهای مختلف( کمتر از ۱۰ سانتی متر)
- سازگار با محیط زیست
- انسجام و قابلیت چسبندگی زیاد
- دارای طیف رنگی متنوع
کاربردهای سنگ ورقه ای:
با توجه به مزایای خوبی که سنگ های ورقه ای دارند می توانند کاربردهای بالایی هم در صنعت ساختمان داشته باشند. برخی از این کاربردها شامل:
- ساخت پله
- سقف کاذب
- ساخت ویلا و مجتمع های مسکونی
- پوشش جوی ها و کانال ها، نهرهای انتقال آب و جداول
- زیر سازی جاده و آسفالت و راه آهن
- ساخت آبنما و آلاچیق و استخر
- سنگ کف و ساخت سنگ فرش پارک ها و پیاده رو ها و معابر
- ساخت و اجرای انواع کتیبه ها و مجسمه ها
- اجرای دیوار و دیوار پوش ها
- اجرای نمای ساختمان ها و ویلا ها و باغ ها و طراحی دکوراسیون
- قابلیت استفاده در صنعت شیشه سازی و مصارف الکترونیکی
- ساخت و اجرای انواع شومینه و باربیکیو
- اجرای آبشار مصنوعی
- تهیه مصنوعات سنگی
نحوه اجرای سنگ ورقه ای:
چگونگی اجرای این نوع سنگ عبارتند از:
روش تر:
همان طور که از نامش پیداست در این روش باید سطح سنگ و سطح محل نصب آن تر باشد بدین منظور از دوغاب و ملات استفاده می کنند تا هر دو سطح کاملا پوشش داده شود و سنگ در محل مورد نظر محکم بماند. در غیر این صورت چنانچه اگر سنگ چسبندگی لازم را پیدا نکرد از اسکوپ سنگ استفاده می کنند.
روش خشکه چینی:
استفاده از این شیوه بیشتر برای نمای دیوار است. روش کار به این صورت است که سطح را شاسی کشی می کنند و بعد با نصب گیره های پین دار در پشت سنگ آن را به صورت کشویی وارد شاسی می کنند.
عوامل موثر در قیمت سنگ ورقه ای:
- نوع سنگ و منشا آن و اینکه مربوط به کدام معدن و شهر می باشد.
- کیفیت سنگ که نشان دهنده بافت و رنگ و سطح صاف سنگ می باشد.
- تکنولوژی فرآوری سنگ اگر با تجهیزات پیشرفته استخراج شده باشد قطعا در قیمت آن تاثیر بسزایی دارد.
- ضخامت و ابعاد سنگ گزینه دیگر اثر گذار بر قیمت آن می باشد.
- عوامل بازار همچون قانوان عرضه و تقاضا هم از این مورد مستثنی نیست و می تواند نقش مهمی در قیمت گذاری سنگ ایفا کند.
تفاوت سنگ ورقه ای و سنگ مالون:
با آنچه در مقاله با هم خواندیم متوجه شدیم که سنگ ورقه ای به سنگ های طبیعی بدون تغییرات گفته می شود و اگر سنگ ها نیاز به تراش و برش خوردگی داشته باشند با نام سنگ مالون( مناسب شهر سازی و تونل ها و جاده سازی و…) وارد بازار می شوند. بنا براین سنگ مالون در واقع همان سنگ لاشه ای است که دستکاری شده و دستخوش تغییراتی شده تا شکلی هندسی با سطوحی صاف و چهارگوش مانند به خود بگیرد.
نوعی سنگ دیگر به نام سنگ کوهی نیز وحود دارد که مثل سنگ لاشه است و دلیل نام گذاریش به خاطر نوع استخراج آن می باشد چراکه این نوع سنگ مستقیما از معدن استخراج می شود و قطعات بزرگ جدا شده از کوه را شامل می شود که به منظور آماده سازی به کارخانه منقل می شود.
سخن پایانی:
استفاده از سنگ ورقه ای به دلایل مزایا و ویژ گی های جذابی که دارد می تواند شخصیت اصیلی در اجرای طراحی های داخلی و خارجی پروژه های مختلف داشته باشد. به همین دلیل استقاده از سنگ ورقه ای بسیار پر مصرف شده به طوریکه مدتهاست این نوع سنگ گزینه محبوبی بین طرفدارن خاص خود شده است.
پایان مطلب
لینکهای مفید و مرتبط با این مطلب
- بررسی ویژگیهای سنگ مصنوعی
ارسال یک پاسخ