جهت آشنایی کلی با نحوه نصب و اجرای چوب ترمووود در نمای ساختمان توجه شما را به نکات زیر جلب می نماید
اکثر چوب های ترمووود که در نمای ساختمان بکار می روند (چوب های Pine) از مغز درخت کاج تهیه شده اند، برای جلوگیری از شل شدن حلقه های سالیانه چوب بهتر است هنگام نصب، مغز چوب به سمت داخل(به سمت زیر سازی) قرار گیرد در ضمن اینکار باعث می گردد که قسمت نرم تر چوب(مغز چوب) از آسیب های مکانیکی در امان مانده و قسمت های سختر الوار در معرض آسیب و شرایط جوی قرار گیرد.
برای نصب ترمووود در نمای ساختمان، می توان از روش های سنتی مثل میخ و چکش و یا روش های جدیدتر مانند تفنگ میخ زنی استفاده کرد؛ در هنگام استفاده از میخ بایستی توجه داشت که سر میخ از سطح کار بیرون نباشد یا بلعکس داخل کار فرو رفتگی ایجاد نکند، هنگام کار با چکش نیز باید دقت داشت که از برخورد بیجای چکش و چوب جلوگیری کنیم، همچنین میتوان جهت نصب چوب ترمو در نمای ساختمان از پیچ های استیل یا گالوانیزه نیز استفاده کرد. استفاده از پیچ بجای میخ باعث ایجاد استحکام بهتری در اتصال بین دو چوب
(چوب نما و چوب زیر سازی) می گردد، در هنگام اجرا به روش پیچ روی کار بایستی دقت داشت چوب نما حتماً قبل از ورود پیچ با متر مناسب سوراخکاری شده باشد نکته دیگر هنگام نصب ترمووود نما، به روش میخ زنی یا پیچ روی کار (پیچ نمایان) اینکه تعداد میخ یا پیچ در هر ردیف از نصب بستگی به پهنای چوب دارد به طور کلی فارغ از ضخامت چوب پیشنهاد می شود برای پهنای چوب بالای ۱۲۵ میلیمتر ۲۲عدد نصب در هر پهناصورت پذیرد.
نکات اولیه هنگام کار با محصول
ترمووود مخصوصاً از نوع چوب با تراکم پایین مانند چوب Pine در برابر ضربه و خراشیدگی بسیار حساس می باشد، در هنگام حمل و نقل یا نصب ترمووود حتماً به این نکته توجه داشته باشید.
برش در ترمووود مانند برش سایر چوب ها انجام می شود و نیاز به ابزار خاصی ندارد، در هنگام برش و یا کار با ابزار چوب پوشیدن ماسک ضد گرد و غبار توصیه می شود علیرغم اینکه در فرآیند ترمو هیچ مواد شیمیایی خاصی استفاده نمی شود و خاک حاصل از برش چوب ترمو ضرر خاصی برای سلامتی ایجاد نمی کند لیکن چون گرد و غبار تولید شده از برشکاری روی چوب ترمو بسیار ریز می باشد استفاده از ماسک برای جلوگیری از آسیب های احتمالی ضروری می باشد.
استفاده از دستکش مناسب هنگام کار با چوب ترمو توصیه می شود، فرو رفتن تراشه چوب در دست هنگام کار می تواند بسیار دردناک باشد.
مطلب پیشنهادی : چوب ترمووود چیست | همه چیز درباره ترمووود
توصیه های لازم جهت نصب ترمووود در نمای ساختمان :
فاکتورهای مهمی هنگام نصب چوب ترمو وجود دارند مانند فاصله بین چوب ها، سطحی که باید در معرض شرایط جوی قرار گیرد، شرایط سطحی که چوب روی آن اجرا می گردد و موادی که جهت نصب و زیرسازی بکار میرود.
رعایت نکات توصیه شده در مورد این فاکتور ها تأثیر بسزایی روی زیبایی و دوام کار اجرا شده در نمای ساختمان خواهد گذاشت.
- اگر تمیزی و سرعت نصب از فاکتورهای مهم است اجرای نمای چوب باید در آخرین مرحله قرار بگیرد.
- زیرسازی خوب در جهت های عمودی بالا به پایین و عرضی چپ به راست باید کاملا دقیق و تراز باشد.
- زیر سازی زیر چوب در صورتیکه سیمان باشد به ضخامت ۳سانتی متر مطلوب می باشد.
- در زیر سازی آهن به سبک سازه باید توجه شود و از اتصال های غیر مرتبط پرهیز کرد.
- سطح زیرین کار زیر سازی باید قوطی ۴۰*۴۰ می بایست از وسط تا وسط آهنکشی ۵۰cm باشد.
- برای چوب های زیر سازی فاصله پیچ ها بین ۴سانتی متر تا ۶سانتی متر از سر چوب تا وسط چوب در نظر بگیرید.
- بهترین نوع پیچ برای نصب زیرسازی اتصال چوب به سیمان و آهن، پیچ ها گالوانیزه یا استیل با طولی حداقل ۶سانتی متر به همراه رول پلاک می باشد.
- از ایجاد سوراخ بوسیله خود پیچ در چوب خودداری شود ابتدا با مته و دریل سوراخ کاری نمایید.
- همچنین موقعیت میخ از لبه تخته بایستی حداقل ۲ و حداکثر ۳ برابر ضخامت تخته در نظر گرفته شود از نظر فاصله میخ از سر هر الوار نیز معمولاً فاصله ای بین ۴ تا ۶ سانتیمتر تا وسط میخ یا پیچ توصیه می گردد مقادیر کمتر باعث ایجاد ترک و شکستگی در سر چوب و بیشتر از آن ممکن است باعث تابیدگی چوب در لبه ها و نامتقارن شدن آنها گردد
هر چند این استاندارد بسته بر قوانین ساخت و ساز در هر کشور مغایرت می کند.
در زیر اطلاعات کلی میخ برای نصب چوب روی نمای ساختمان آورده میشود.
الف) میخ ها بایستی فولادی و ضد زنگ مطابق با استاندارد های جهانی باشند.
ب) سر میخ ها حتماً لازم نیست خیلی بزرگ باشند و به گونه ای طراحی شده باشند که به سطح چوب آسیب نرساند اما از طرف دیگر نبایستی سر آنها را طوری فشرده کرد که داخل چوب فرو روند.
ج) ضخامت و نوک آنها نبایستی به گونه ای باشند هنگامی که از لبه تخته به اندازه ۱۸۰ میلیمتر داخل رفته شکافی به چوب بدهد.
د) طول میخ ها بایستی مطابق با استاندارد های طول میخ (TRADA) باشد، به عنوان مثال برای چوب با ضخامت ۲۰ میلیمتر نیاز به یک میخ با طول سه برابر ضخامت چوب داریم که یک نفوذ ۴۰میلیمتری در داخل چوب زیر سازی بوجود آورد.
ه) اگر برای میخکاری از چکش دستی استفاده کنیم به علت انعطاف فولاد ضد زنگ باید بدنه میخ ۲.۵ میلیمتر ضخامت داشته باشد تا خم نشود.
مطلب پیشنهادی : انواع چوب ترمووود و کاربرد آن در ساختمان
نکات کلی نصب چوب ترمووود در نما سازی و کف سازی
شرط اول برای زیبایی کار شما تراز بودن و مسطح بودن زیر سازی است پس لطفاً قبل از نصب چوب به این نکته توجه داشته باشید..
چوب ها را قبل از نصب برش داده و هر وجه آن را رنگ کنید.
در نصب چوب ترمو به زیر سازی این نکته مد نظر قرار گیرد که چوب نما هیچگاه مستقیماً به فلز متصل نمی گردد مگر در مواردی مانند نرده تراس که زیر سازی چوبی به زیبایی کار لطمه وارد می کند.
در نصب چوب نما به زیرسازی به این نکته توجه کنید که فاصله وسط تا وسط پیچ ها بایستی حدود ۶ سانتیمتر باشد این اعداد در مورد کف سازی چوبی حدود ۴۰سانتیمتر کافی می باشد.
در فصول مختلف فاصلۀ الوارهای نما از یکدیگر متفاوت است؛ در بهار و پاییز ۵ میلیمتر، تابستان ۳میلیمترو زمستان ۷میلیمتر
چوب هایی که در نمای لووری یا نردبانی نصب می گردد می توانند در هر فاصله ای نصب گردند اما این فاصله بایستی با نظر کار فرما و با پوشش مناسب چهت جلو گیری از دیده شدن زیر نما دارد.
در نصب چوب های نمای الواری یا کف سازی روی زیرسازی چوبی بایستی از پیچ های گالوانیزه یا استیل با طول حداقل ۴سانتی متر استفاده شود.
در نصب چوب های نما لووری (STS 42*42) باید پیچ ها با طول حداقل ۷سانتی متر و از جنس گالوانیزه یا استیل باشد.
طبیعت چوب به گونه ای است که هنگام گرم شدن ابتدا در درازا افزایش طول دارد و اگر امکان اینکار را نداشته باشد در عرض می تابد در هنگام نصب به فضای مورد نیاز برای انقباض و انبساط چوب ها در طول توجه داشته باشید یعنی اینکه چوب ها در انتهای کار حداقل ۱۱سانتی متر از دیوار فاصله داشته باشند در دهانه های کمتر این مقدار می تواند تا حداقل ۳۳ میلیمتر کاهش پیدا کند.
یکی از عواملی که در زیر سازی ترمووود بایستی مورد توجه قرار گیرد این است که حداقل توان تحمل ۱۰ کیلو گرم بر متر مربع را در چوب های سوزنی و ۲۰کیلوگرم بر متر مربع را در چوب های پهن برگ داشته باشند.
نکته آخر اینکه برای تمیزی کار و سرعت و دقت در نصب اجرای نمای چوب باید در آخرین مرحله از اجرای نما (بعد از سنگ کاری، نصب پنجره ها و ….) انجام گردد.
منبع : هولدینگ RTD
پایان مطلب
لینک های مرتبط
ارسال یک پاسخ