با انواع کویل هواساز و عملکرد آن 1

آشنایی با انواع کویل هواساز و عملکرد آن

امروزه از تجهیزات پیشرفته ای در تهویه مطبوع هوای ساختمان استفاده می شود که دستگاه هواساز به دلیل مصرف انرژی پایین، طرفداران زیادی دارد. این سیستم به صورت کانالی پیاده سازی شده و یکی از مهم ترین اجزای آن، کویل می باشد. در سیستم های کانالی تهویه هوا از جمله هواساز، تعمیر و نگهداری چالشی بزرگ محسوب می شود که البته تجهیزات ساختمانی جدید مانند دریچه بازدید، دسترسی به بخش های مختلف سیستم های تهویه مطبوع را برای تکنسین ها آسان کرده اند.

آشنایی با انواع کویل هواساز و عملکرد آن، به شما در شناخت و عیب یابی روند کاری این دستگاه کمک شایانی خواهد کرد. این کویل ها در دو نوع سرمایشی و گرمایشی، مانند مبدل حرارتی عمل می کنند و گرما یا سرما را به محیط پیرامون انتقال می دهند. کیفیت و کارایی کویل هواساز به جنس، اندازه و ظرفیت آن بستگی دارد. سیستم های تهویه مجهز به کویل، پاکسازی هوای خانه از آلودگی هوا را به بهترین شکل ممکن انجام می دهند.

کویل هواساز چیست؟

انواع کویل هواساز با ایجاد مانع بر سر راه هوای خروجی، باعث کاهش یا افزایش دمای آن می شوند. عملکرد کویل ها با استفاده از رطوبت زن و فیلترهای مختلف، بهبود می یابد و هوای باکیفیتی به محیط داخلی ساختمان وارد می کند.

معرفی انواع کویل هواساز

با توجه به شرایط آب و هوایی در فصول مختلف از انواع کویل هواساز گرمایشی و سرمایشی استفاده می شود. البته در هر کدام از حالت های گفته شده باید از یک سیستم جانبی نیز کمک گرفت. مثلا در زمستان، ابتدا آب گرم از موتورخانه یا بویلر تامین شده و بعد وارد کویل می شود. در حالت سرمایش نیز از تجهیزاتی مانند چیلر یا آیس بانک جهت تولید آب سرد و انتقال آن به کویل استفاده می شود.

کویل هواساز سرمایشی

این کویل های هواساز در دو دسته آب خنک و گاز خنک تولید می شود. در حالت آب سرد، از کویل برای عبور آن در سیستم استفاده می شود. اما کویل هواساز گازخنک، به صورت اواپراتور انبساط، مستقیما وارد دستگاه شده و راندمان آن به صورت محسوسی بالاتر است.

از کاربردهای انواع کویل هواساز سرمایشی، علاوه بر خنک سازی فضای داخل ساختمان در فصل تابستان، می توان به کاربرد در صنایع مختلف نیز اشاره کرد. یکی از موارد آن، مراکز پرورش قارچ است که باید در تمام فصول سال دما و رطوبت خاصی داشته باشند وکویل هواساز آبسرد بهترین گزینه خواهد بود.

کویل هواساز گرمایشی

کویل های گرمایشی در دو دسته آبگرم و بخار قرار می گیرد که سیال مبدل حرارت آن ها، آب گرم و بخار داغ می باشد. کویل هواساز آبگرم، دارای لوله های مارپیچ شکلی است که آب را از خود عبور داده و باعث گرمایش هوای مجاور آن می شود. این مدل بیشتر برای آپارتمان های کوچک مناسب است. از کاربردهای کویل گرمایی می توان به انواع سازه های هواساز و خشک کن ها اشاره نمود.

مزایای کویل گرمایشی چیست؟

از جمله مزایای کویل هواساز گرمایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انعطاف پذیری بالا

  • تنوع بالا در مدل

  • عدم نیاز به کانال کشی

  • کاهش مصرف انرژی

  • حمل و جابجایی بسیار سریع و راحت

  • ایجاد گرمای مطبوع در فصول سرد سال

نحوه عملکرد کویل هواساز

نحوه عملکرد کویل هواساز

این قطعه نقش مهم انتقال حرارت و برودت به هوای داخل ساختمان را برعهده دارد. ابتدا هوا از طریق دریچه، وارد دستگاه شده و با عبور از فیلتر پاکسازی می شود. سپس کویل هواساز با توجه به نوع سیال آن که می تواند آب گرم، سرد، بخار یا مایع مبرد باشد، دمای محیط را تغییر می دهد. در نهایت فن تعبیه شده روی دستگاه، هوای مناسب را از مجاری کانال کشی به فضای اتاق وارد می کند.

اجزای مختلف کویل هواساز

از بخش های مهم کویل هواساز می توان به فین ها، کلکتور ورودی و خروجی و لوله کویل اشاره کرد. جنس و ظرفیت فین و لوله در عملکرد صحیح کویل هواساز بسیار تاثیرگذار می باشد.

فین کویل هواساز و انواع آن از نظر جنس

این قطعه از تعدادی صفحه فلزی تشکیل شده است که در کنار هم قرار گرفته و معمولا از جنس آلومینیم یا مس ساخته می شود. این فلزات ضریب انتقال حرارت مناسب داشته و در برابر خوردگی مقاومت خوبی دارند. این قطعات از نظر شکل ظاهری نیز دارای انواع پره تخت، پره موج دار سینوسی و پره مارپیچی هستند. مدل های مختلف فین هواساز با توجه به جنس آن شامل موارد زیر می باشد:

فین کویل آلومینیومی

آلومینیوم به دلیل ظاهر زیبا، ساخت آسان و مقاومت در برابر خوردگی برای ساخت انواع فین بسیار مناسب است. این فلز در برابر اکثر اسیدها مقاوم می باشد. چگالی پایین آن نسبت به مس و فولاد، آن را به فلزی سبک و مناسب برای ساخت فین تبدیل کرده است.

بلوفین هواساز

این فین ها نیز از جنس آلومینیوم و با روکش آبی رنگ ساخته می شوند که برای محیط های اسیدی و قلیایی بسیار مناسب است. این لایه، مقاومت آلومینیوم را در برابر خوردگی افزایش می دهد.

گلدفین

تفاوت گلدفین و بلوفین، در رنگ لایه رویین آن می باشد. این فین نیز از جنس آلومینیوم ساخته می شود و پوشش روی آن به رنگ طلایی است.

فین کویل مسی

هدایت حرارتی مس دو برابر آلومینیوم می باشد که جزو مزایای آن محسوب می شود. روی مس نیز در برابر رطوبت و هوا، یک لایه اکسید تشکیل می شود که مقاومت آن را در برابر خوردگی بالا می برد.

انواع لوله ها در کویل هواساز

انواع لوله ها در کویل هواساز

در ساختار کویل ها، سیال باید از میان لوله ها عبور کند که باید از فلزاتی با انتقال حرارت بالا ساخته شوند.

  • لوله مسی

از این جنس لوله، بیشتر برای گرمایش و سرمایش آبی و بخاری در فشار پایین استفاده می شود.

  • لوله آلومینیومی

لوله های آلومینیومی در یخچال های صنعتی و سردخانه ها کاربرد دارد.

  • لوله فولادی یا مانیسمان

این لوله ها معمولا بدون درز ساخته می شود و در سیستم هایی با فشار بخار بالا استفاده می شود.

انواع مداربندی کویل هواساز

مداربندی کویل های هواساز به 4 صورت زیر انجام می شود:

کویل با ردیف‌ های زوج یا Full circuit

این مدل از پر مصرف ‌ترین انواع کویل‌ هوارسان می باشد که به آن کویل سرمایشی و گرمایشی با مداربندی Full می‌گویند.

کویل DX یا Half circuit

در این مدار شاهد افزایش بار سرمایی و گرمایی در کویل DX هستیم که به مداربندی Half معروف شده است.

کویل فشار قوی یا Double circuit

لوله ‌ها در این کویل هواساز به صورت خطی با دو هدر اصلی سیال بوده و تحمل فشار بیشتر تا مرز ۲۵ بار را دارا می باشد.

کویل طرح کندانسور یا Quarter circuit

برای ساخت مبدل‌ های قوی از دو تغذیه کننده آب در کویل استفاده می شود.

حرف آخر

کویل هواساز در سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی، وظیفه تبادل دما را بر عهده دارد. این قطعه از یک سیال، لوله های آلومینیومی یا مسی و فین تشکیل شده است که دمای هوای مجاور را تغییر می دهد. آشنایی با انواع کویل هواساز و عملکرد آن، به ویژه برای کسانی که در ساختمان خود از فن کویل جهت تهویه و تبرید هوا استفاده می کنند، بسیار مفید می باشد. چرا که در صورت نیاز به تعمیر و نگهداری، درباره عملکرد و اجزای آن شناخت خواهند داشت.

 


پایان مطلب


 

لینک پیشنهادی و مطالب مرتبط

 

نوشته های مرتبط

ارسال یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

Bespar Reportaj Services